Zero Clamp

Zero-Clamp

sifir-nokta-zero-point
ZeroPoint Kilitleme Sistemi 0.005 Tekrarlama Hassasiyeti
zero-point-baglama
kalip-baglama-hassas
• ZeroPoint : Termal değişim her zaman merkez eksene doğru dengelenir.
• Bağlama saplamaları konumu 0.1mm ± ‘lık hatalara kadar dengelenebilir.
• Hassas bağlama konileri düşük titreşimli çalışmalara karşı sabittir.
• ÖÖzel kılıç şeklinde saplamalar veya çözme/kızaklı saplamalar gerekli değildir.


HSK Prensibi
Geleneksel sistemler merkezleme için silindirik bir oturma yüzeyi ya da sert bir konik kullanır. Silindirik oturma yüzeylerin her zaman bir oynama alanına ihtiyacı vardır (örneğin: 25 H5 tutucu / 25 h5 civata). Böyle bir alan 0.018 kadar çıkabilir. Konik oturmada koniğin şeklinin kusursuz olması gerekir. Aksi takdirde civatalar çok büyük olması durumunda, palet çıkar, veya oynama silindirik bir sistemdeki gibi olacaktır.
Zero Clamp sıfır noktası bağlama sisteminin işlevi, içi boş bir konik HSK sapına benzemektedir. Bu sistemde ince duvarlı konik, yüzeyi tam olarak oturma noktasının hatlarıyla eşleşene kadar deforme edilir.
Zero Clamp sıfır noktası sıkma sistemi, yüzey ve konik temas kullanımıyla aynı şekilde çalışır. Konik çekilirken, oturma halkası minimal genişlemiş olacaktır. Böylece düzlem oturma noktası ile temas halinde paletin içinde veya iş parçasında herhangi bir oynama ortadan kalkar.
zero-kalip

ZeroClamp Benzersiz Özellikleri

Benzer Ürünlerdeki Sistemler

Basit düzeni ile tasarım tescilli patent
Sadece birkaç basit bileşenle son derece güvenilir bir tasarım sağlar. Hatta talaş bile ünitenin fonksiyonunu etkilemez.
Bilyeli burç, piston, valf vs. gibi karışık mekanzimalar. Talaş ile tıkandığında bloke olma veya arızalanma riski vardır.
HSK prensibi nedeniyle yüksek hassasiyet
Sıkma civatası, geri çekildiğinde, aynanın konik halka elastik kısmı genişletilip, 0.005 mm’den biraz daha az bir tekrarlama ile mükemmel ve son derece hassas bir uyum sağlayacaktır.
Normalde hafif bir kaydırma işlemi gerekir (örn.Civata ve desteklerde 32 mm h5/H5). Bu örnekte minimum boşluk 0 μm oysa maksimum 0.022’dir. Böylece iddia edilen tekrarlanabilirliğin elde edilmesi (0.005) zor olması gerekir.
Termal sabitlik
Termal etkiler ve/veya mikro sapmalar, konik gövde tarafından (HSK prensibi) eşitlenir. Gövde halkaları her zaman bağlama merkezindeki hataları eşitler. (Döner tablada, plaka merkezi her zaman makinenin merkez çizgisinde kalır).
Üç farklı civata tasarımı olan sabit sistem. Termal etikiler ve/veya mikro sapmalar sıfır cıvatasından kaynaklı asimetrik dengelere sebep verir. (Döner tablada, plaka merkezi makinenin merkez çizgisinden itilerek uzaklaşır).
Sadece bir tip bağlama civatası gerektirir.
Pim deliğine takılması gereken sadece tek tip civata bağlanması gerektiğinden çok daha basit kullanımlıdır.
Genelde üç farklı tip civata gerektirir. (sıfırlama civatası, yüzer veya kılıç civata, serbest civata). Çok komplike, her fikstürün kurulumda, nereye ve hangi açıda pozisyonlanması gerektiği talimatlarla belirlenmek zorunda. Yani hata riski yüksektir.
Kendinden kilitli değildir
Tezgah bindirme söz konusu olursa, bağlama ekipmanı fikstürleri yol verip, makine aynasını koruma ihtimalini yaratır. Enerji kaynağı hava yollarının tı- kanması sözkonusu olursa, sıkıştırma vidaları fikstürün sökülmesine izin verir.
Tezgah bindirme sözkonsu olursa, kendinden kilitlemeli sistemler mümkün olan en büyük hasara sebep olur. Güç kaynağının kesilmesi sözkonusu olduğunda ise, çoğunlukla plakanın sökülmesi için fikstürün tamamen bozulması gerekir.
Eğilme yok
Düzen ve tasarım bağlama civataların eğilmesini engeller. Eğimli pozisyonlar veya dengesiz yüklerde bile, merkez oyuktaki yüksek dengeden dolayı kolay söküp takma işlemleri.
Silindir veya konik bağlama civatalarının minimalde konik olmalarından dolayı, söküp takma işlemleri, paralel konumda çok hassas olarak yapılmalı. Ağır asimetrik elemanların sökülmesi daima sorunlu olacaktır.
Düşük montaj yüksekliği olan pnömatik sistem
Bağlaması yay vasıtasıyla, serbest bırakılması hava basıncıyla. Standart hava basıncıyla bile yüksek bağlama gücü olan patentli tasarımdır.
Hidrolik sistemlerin sistemden dolayı dezavantajları vardır: pompa, boru, çarpışma, sızıntı, akma, vs. Ayrıca, hidrolik sistemlerin kurulumu pnömatik sistemlerinkinden daha maliyetli olduğu tespit edilmiştir.